Bio


Derek is een singer-songwriter die vroeger in de rockband Derek & the Dirt zat en die samen met Yves Meersschaert het duo Derek & Vis had. Vanaf 2002 werkt hij onder de naam Derek zowel solo als met verschillende groepsbezettingen aan nieuwe cd's en treedt daarbij ook op in vele verschillende formules. Eind 2015 komt  er een eerste single "De nouvelles chaussettes" uit het nieuwe Franstalige album "Le sel de l'été". Deze wordt gereleased op 29 januari 2016.2015

Radio 1 Sessies in Zuiderpershuis op 17 nov 

25 jaar Derek : jubileumconcerten met voor het eerst ook zoon Vito in de band.

9 de jaar programmatie Place Musette op de Gentse Feesten

concerten met Stevo & Derek - nieuw duo met Steven De bruyn van The Rhythm Junks 

Under the Dylan Sky : trioconcerten met Bruno Deneckere en Nils De Caster

2014
Onder de wolken

Dit album werd opgenomen met Marie-Anne Standaert, Vito Dhaenens, Mario Vermandel, Derek, Luc Van den Bosch, Yves Meersschaert en Hans Van Oost. 

Productie: Yves Meersschaert in Studio Room 13 in Gent

Geluidstechnicus: Jesse De Roo

Releasedatum: 6 november 2014


2013


- Nieuwe Nederlandstalige cd Tingeling met Rony Verbiest

- Bob Dylan Tribute van 1 mei tot 1 juni

- Lancering 2 singles

- Place Musette editie 2013
2012


- 12 april release Nederlandstalige cd De Banneling. Officiële cd voorstelling en premièreconcert: 16 juli Groot Podium Sint Jacobs Gent

- Place Musette editie 2012 (14juli-23juli) ; Derek programmeert en speelt met Les Amis de Derek.

- Boon Appetit. Hommage aan Louis Paul Boon, met Didi de Paris, Guido Schiffer en Ben Brunin. Meer info.

- Bob Dylan Tribute tour van 26 april tot 4 juni
2011
CD Het wonder is volbracht met Derek & Maria (zie pagina Derek & Maria) - Clubtour in het voorjaar, theatertour in het najaar

Filmfestival Oostende: Derek speelt muzikale introductie voor de film Howl van Jeffrey Friedman over de dichter Allen Ginsberg.
 
Place Musette - Les Amis de Derek, op de Gentse Feesten (16-25 juli 2011) op het Beverhoutplein.
Voor het vierde jaar op rij doet Derek de programmatie en speelt regelmatig mee met zijn gasten. Vanaf mei de nieuwe namen.

Dylantribute samen met Bruno Deneckere en Nils De Caster.
In 2011 onder de titel: New Morning, een cd uit 1970, Dylan wordt 70 op 24 mei  2011.

Gentse Feesten 2011 speelt Derek dagelijks in het Huis van Alijn.
samen met Guido Belcanto onder begeleiding van pianist Yves Meersschaert en contrabassist Mario Vermandel

2010
Cd Lila Cortina: een eerste Nederlandstalige cd, een retrospectieve plaat met vertaalde en hertaalde versies van 12 songs uit de periode 1989-2010.  De liedjes Zusje en Onder stroom zijn radiohits op Radio 1 en Radio 2.

Première Lila Cortina voor Theater aan Zee op 29 april in Club Terminus te Oostende. CD voorstellingen in zaal Roma in Borgerhout, Groot Podium Sint Jacobs op de Gentse Feesten en op het gerenommeerde festival van Dranouter.

Place Musette version 2010. Les Amis de Derek. Ondertussen een vaste waarde in het Gentse feestgewoel. Een plek om rustig naar eerlijke muziek te luisteren. Met Jan De Smet (De Nieuwe Snaar), Patrick Riguelle, Jan Hautekiet, Kommil Foo, Le Grand Bateau, Lieven Tavernier, Sarah Dhondt, Mario Vermandel, Tony Gyselinck, Hans Van Oost, Koen De Cauter, Rony Verbiest, Deux Indecis, Bruno Deneckere, Luiz Marquez, Nils De Caster, Mich Van Hautem, Luc De Vos, Yves Meersschaert ....

Dylan tribute 2010: jaarlijks rond de verjaardag van Bob (24 mei) spelen Bruno Deneckere, Nils De Caster en Derek een tribute clubtournee. Thema cd: Planet Waves
2009

Dylan Tribute

Foto Dylan tribute in Toogenblik in Haren (Brussel). 
Eerste tournee sedert de jaren '90 als tribute voor Bob Dylan. Thema cd: John Wesley Harding.


Trio Ginsberg
Derek, Paul Couter en Rony Verbiest spelen gedichten van Allen Ginsberg (1926-1997). Derek zette het integrale Howl-gedicht (1956) op muziek. Grote stukken geleide improvisatie worden afgewisseld met integrale songs die Derek componeerde op de veelzijdige poëzie van deze voorman van de Beat Generation. Soms intiem en breekbaar, soms met uitslaande vlammen.

Les Amis de Derek
Derek programmeert en speelt tijdens de Gentse Feesten voor de tweede maal Les Amis de Derek op de Place Musette tijdens de Gentse Feesten. Met Yves Meersschaert, Rony Verbiest, Koen De Cauter, Johan Verminnen, Catherine Delasalle, Marino Falco, Bruno Deneckere, Wim De Wulf, Philippe De Chaffoy, Guido Schiffer, Jan Hautekiet, Marcus Weymaere, Nils De Caster, Bart Buls, André Cruyt ...

Bruno en Derek: 2 Numeros.
Bruno Deneckere en Derek kennen mekaar al van in tijden van kattekwaad in de muzikale kleutertuin en toen al zeiden de juffrouwen: “Amaai jullie zijn toch wel 2 NUMEROS!”.
Bruno en Derek zijn muzikale kleuters gebleven. Ze tasten als duo in eigen liedjeszakken, beetje Engels, beetje Frans en brengen ook 2 verrassende NUMEROS. 


2008

Cd "ça va mon ami" - distributie LC Music - cd voorstelling 3 mei Bij De Vieze Gasten Gent
De eerste single "Oui je t'aime" is een radiohit op Radio 1.

De cd is een produktie van Yves Meersschaert, die al 15 jaar als pianist aan de zijde van Derek staat. Op de cd staat heel wat schoon volk mee te spelen (Bart Maris, Bj Scott, Marty Townsend, Eva en Kapinga van Radio Candip...) De live-band bestaat uit Yves Meersschaert en de drie MAR's : MARty Townsend op gitaar, MARio Vermandel op bas, Marcus Weymaere op drums.

Studioplaat “Ca va mon ami” – cd voorstelling Bij de Vieze Gasten Gent op 3 mei.2007
- Een tweede reeks ludieke etalageconcerten in hoedenwinkel A ce soir – Gentse Feesten (zie 2006)
- Hele rits cluboptredens, werken aan een Franstalige studioplaat in produktie van Yves Meersschaert (alias Vis)2006

Cd “In The Red River”, live-opnames in de studio ( 2dagen spelen) met de bevriende muzikanten Yves Meersschaert (piano en orgel), Mario Vermandel (bas en contrabas), Bruno Deneckere (electrische gitaar), Marcus Weymaere (drums) en Frederik Heirman (trombonist van o.a. Brussels Jazz Orchestra). Een muzikale synthese van de opgedane muziekvirusjes in de loop der jaren, verschillende stijlen ontmoeten elkaar in engelstalige songs waarin in flarden ook Spaans wordt gezongen. De mooie hoes is gemaakt door Diederik Declercq, een hoogbegaafd plastisch kunstenaar uit Lembeke die voor het eerst in de digitale fotoshopwereld binnenstapte om ook daar zijn artistiek talent te tonen.


Cd-voorstellingen in AB (Music Village) en een reeks geslaagde festival en cluboptredensTer gelegenheid van 16 jaar Derek (mooie leeftijd voor een eerste verjaardagsfeestje) verschijnt het boekje “16”, een luxueuze uitgave met linnen kaft. Derek schreef hiervoor 16 verhalen en gedichten die met 16 pentekeningen van Jo Clauwaert en 16 foto’s geillustreerd worden. Een echt hebbedingetje.
Etalageconcerten op de Gentse Feesten: dagelijks speelde Derek een ludiek namiddagconcert in de etalage van de hoedenwinkel A ce soir.


2005

Solo cd "The Waiting Room" (ONOMA): één stem, één gitaar, dertien liedjes opgenomen op 4 oktober 2004.
cd voorstelling: Bij De Vieze Gasten 29 januari 2005.
solo- theatertournee (feb-mar) met Riguelle en Hautekiet.
10 solo-concerten  in kapel van het Monasterium in Gent (Gentse Feesten)
2004
- Optredens met groep (Yves Meersschaert/piano en hammondorgel, Bruno Deneckere/gitaar en backingvocals, Marcus Weymaere/drums , Mario Vermandel/bas) op groot podium St. Jacobs Gentse Feesten, groot podium Paulusfeesten, More Music festival, clubs en muziekcafé's.
- Theatertournee met Het Gespuis + optreden Boterhammen in de stad in organisatie van AB. Het Gespuis was een veelkoppig gezelschap met oa. Lieven Tavernier, Bruno Deneckere, …waarvoor Derek voor het eerst nederlandstalige nummers heeft geschreven en gezongen.2003

Cd "Night Nurse" (ONOMA/Distrisound): een live-studioplaat met bovengenoemde Yves, Bruno, Marcus, Mario en Boy (techniek).
Cd voorstelling: AB club in oktober 2003 als late-night concert voor Daniel Lanois.
Cd "Het huis van het Gespuis", opgenomen voor Radio 1 (met dagelijkse voorstellingen in Het Huis van het Gespuis op de Gentse Feesten 2003) 2002

Cd "The Palace Of Love"(ONOMA/LC MUSIC): opgenomen in Meerhout in de studio van Lange Polle (met Yves Meersschaert op orgel, Lange Polle Van Bruystegem op gitaar, BJ Scott op backing vocals, Herman Cambré op drums, Bart Buls op bas, live-bas Carlo Van Belleghem.
optredens op Dranouter Festival, groot podium St.Jacobs Gentse Feesten, ..
dagelijkse optredens met Het Gespuis in het Huis van het Gespuis tijdens Gentse Feesten.2001

" Blij met een beetje zon". Uitgave in eigen beheer van een verhalen- en gedichtenbundel.
2000
- Theatertournee in België en Nederland met Herman Brusselmans. De tournee heette: Brusselmans versus Bukowski. Tijdens deze voorstelling lazen Derek en ook Tony (zie Pilgrim op www.derek-vis.com) eigen vertalingen van verhalen en gedichten van Charles Bukowski en verzorgden Derek & Vis en Tony voor de muzikale omlijsting


- Derek & Vis cd "Makin' Water" (Culture Records), waarop vooral duo-songs staan. Voor enkele nummers kregen ze wel de hulp van o.a. Bert Embrechts (bas), Herman Cambré (drums), Phillippe de Chaffoy (viool), Pim Wolf (bas)…
reeks optredens met Laurens Smagghe (drums) en Jesse Vlierinckx (bas)


- Afscheidstournee van het duo Derek & Vis.

1999

Derek &Vis cd "Cabaret Sauvignon"(Via Records): franstalige cd met oa.Koen De Cauter. De single Petit Lapin was een radiohit. Live speelden ze vaak met Philippe de Chaffoy op viool en Frank Ghysels op contrabas.
theatertournee Cabaret Sauvignon met Warre Borghmans, Koen Stassijns en toen nog charmezanger Franki.
1998
diverse optredens als duo Derek & Vis en met de groep Pilgrim (zie www.derek-vis.com/pilgrim) waarmee ze tourden in Tsjechië, Portugal, Frankrijk.1997

Cd "I Like Fish" (ONOMA) met de radiohitsingle Disguise en het instrumentale B-kantje These Guys dat 4 jaar werd gebruikt als tune in het dagelijkse tv-programma Man bijt hond op VRT.
theatertournee in België en Nederland met Kommil Foo tijdens hun best off liedjestournee.1996

Eerste Derek &Vis cd "No Chorus Please"(ONOMA) die tevens in Zwitserland werd gereleased en waar ze ook een korte tournee speelden.1994

Cd "OK Charles"(Tempo) met Weez! De cd werd gereleased op 9 maart, tevens de sterfdatum van Charles Bukowski, een griezelig toeval. Weez! was een uitloper van de gesplitte groep Derek & the Dirt.


1993

Cd "Insanity"(EMI) met Derek & the Dirt, geproduced door Patrick Riguelle.


1992

Cd "Fourplay - the acoustic album"(EMI) met Derek & the Dirt, opgenomen voor Radio 1 en geproduced door Patrick Riguelle.


1991

Lp-cd "Love's exaltation"(EMI) met Derek & the Dirt, geproduced door Paul Despieghelaere (één van de eerste rock&rally-winnaars met The Machines)


1989

Debuut lp-cd Derek & the Dirt (CNR) met de hitsingle Oh by the way, geproduced door Thé Lau.
de originele line up van the Dirt : Pim Wolf (gitaar), Martin Alleman (bas), Jan De Vos (drums)
in 1993 verving Peter Debosschere de eerste drummer Jan De Vos en kwam Yves Meersschaert erbij op orgel en piano, deze ontmoeting leidde uiteindelijk tot het duo Derek & Vis (alias voor Yves Meersschaert).